Nachtvorst op komst: bescherm je hortensia’s met deze 5 essentiële handelingen!
Nachtvorst rukt op, de weersapp voorspelt minpunten. Hortensia’s staan al stijf in de knop, maar bloei is nog lang niet zeker. Met vijf snel uit te voeren handelingen blijft de zomerse bloemenzee binnen handbereik.
Mulchen: de dikte die echt telt bij vrieskou
Mulchen op het juiste moment is de reddingsboei. Wacht tot de bodem bijna krakend koud aanvoelt, dan een losse kraag van blad, dennennaald of compost, vijf tot tien centimeter dik. Te vroeg bedekken warmt de grond op, dat lokt tere scheuten en die bevriezen in één helse nacht.
De diepe watergift vóór alles dichtvriest
Een herfst zonder regen? Geef een diepe watergift zodat wortels zich volzuigen. Droge wortels + vrieskou = dubbel drama, de plant sterft van dorst terwijl hij bevriest. Giet één keer royaal, laat daarna de natuur het werk doen.
Bloemschermen laten staan: de natuurlijke paraplu
Knip uitgebloeide bollen nu niet af, ze vormen een natuurlijke paraplu boven kwetsbare knoppen. Rijp zet zich eerst op die droge schermen, niet op het verse hout. In maart, als ogen zwellen, haal je ze weg met één snelle knip.
Ademende windscherm: jute en bamboe tegen uitdroging
Kou doodt minder hortensia’s dan droge poolwind. Span een ademende windscherm van jute op bamboestokken, twintig centimeter rond de plant. Lucht stroomt zachtjes door, vocht blijft in de knoppen, het doek klappert niet weg in de eerste sneeuwstorm.
Potten isoleren als een houtoven van klei
Hydrangea in pot? Dan koelt aarde supersnel af. Pot isoleren met noppenfolie en daarover een stro- of kokosmantel. Zet de pot op voetjes, tegen een muur, uit de oostenwind; vriezen doet hij nog wel, maar langzaam, zonder die harde schok die wortelpuntjes versplintert.
Wie deze vijf stappen koppelt aan een beetje boerenverstand – geen late stikstof, wel kalium, standplaats uit de tocht – ziet in juni de beloning: grote wolken bloemen. De tuinbuur vraagt dan waarom zijn struik kaal blijft; antwoord gerust dat het geheim allang in november besloten lag.
Aletta Jacobs ist die Seele des Blogs. Als echte Münchnerin mit einem Händchen für die feinen italienischen Aromen, teilt sie ihre Liebe zur perfekten Pizza und zur bayerischen Gastlichkeit. Lena weiß, wie man herzhafte Tradition und mediterrane Leichtigkeit harmonisch verbindet. Sie gibt hier die besten Tipps, neue Kreationen und alles über unsere Spezialitäten.
Comments
Leave a comment